Waarom bij ons werken?

Dat lees je hier.

Veilig en gezond werkgedrag wordt voor een groot deel bepaald door de organisatiecultuur. Veiligheidsbewustzijn is een belangrijk onderdeel van de normen en waarden van een organisatie. Als afgestudeerd integraal veiligheidskundige en manager algemene zaken is Kelly binnen Den Doorn het aanspreekpunt voor zaken over het borgen van veiligheid, kwaliteit, arbo en milieu. Een onmisbare steunpilaar voor de organisatie. We gaan met haar in gesprek over het Veiligheidsbewustzijn programma binnen den Doorn.

Kelly kwam in 2016 vrijblijvend binnen als managementassistent bij den Doorn, zonder een geheel vastomlijnde functie, om te kijken hoe het uit zou pakken. Inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de organisatie. Als manager algemene zaken staat Kelly haar mannetje wel. Een functie waarbij veel ballen tegelijkertijd in de lucht gehouden moeten worden. Met taken als het borgen van veiligheid en kwaliteit, duurzaamheid, automatisering en verbeterprocessen, wagenparkbeheer tot aan het leidinggeven aan de afdelingen secretariaat, magazijn/prefab.

Naast deze taken houdt Kelly zich bezig met het veiligheidsbeleid en het veiligheidsbewustzijnsprogramma van den Doorn en de uitvoering en instandhouding hiervan. Veilig werken in de installatie- en bouwsector is complex en bestaat uit veel risico’s. Men heeft ook te maken met de kwaliteitseisen en certificeringen.
“Veiligheid zit sterk verweven in onze cultuur en moet overal geborgd worden. Op iedere bouw, klus, afdeling, en door iedere medewerker. Het belangrijkste doel is dat iedere medewerker aan het einde van de dag weer gezond thuiskomt. Op het gebied van veiligheid en veilig werken kun je als bedrijf eigenlijk niet concurreren. Iedereen zou eigenlijk een 10 moeten scoren,” benadrukt Kelly.

Installatiebedrijven werken in een van de meest risicovolle sectoren in Nederland. Dus de veiligheid van onze medewerkers is iets waar we iedere dag mee te maken hebben. Kelly vertelt: “Onze monteurs werken op allerlei plekken en komen daardoor in verschillende situaties terecht waar veiligheidsrisico’s aan kunnen hangen. Van het werken op hoogte, met gas, elektriciteit, tot in contact komen met gevaarlijke stoffen. Kelly: “Als totaalinstallateur doen we best veel, dat kan ook een risico zijn, omdat iedere discipline wel een specifiek veiligheidsrisico heeft. We hebben te maken met zowel elektra, gas, noem het maar op. Als installateur werk je door het gehele gebouw heen, van onder de grond, in de muren, boven de plafonds tot op het dak. Voor elke situatie zijn er andere normen en regels om de veiligheid te borgen.”

Tijdens het gesprek gaan we dieper in over het Veiligheidsbewustzijns programma van Den Doorn. Kelly deelt: “Naast onze VGM-commissie hebben we een aantal jaar geleden zelf een eigen bedrijfsapp gerealiseerd waar we allerlei processen op het gebied van veiligheid en kwaliteit hebben kunnen borgen. Denk aan werkplekinspecties, Last Minute Risico Analyses, taakrisicoanalyses, meldingen van gevaarlijke situaties, maar ook toolboxen en andere communicatie en berichtgeving rondom veiligheid en veilig werken.”

Kelly vertelt verder: “Onze toolboxen zijn hier een mooi voorbeeld van. We proberen deze altijd zo goed mogelijk invulling te geven nodigen ook experts en externe partijen uit voor bepaalde thema’s. Zo hebben we vorig jaar een steiger opgebouwd en dit jaar komt er een grote hijskraan waarbij we met een toolbox instructies geven aan monteurs wanneer er installaties op een dak gehesen worden. Wij merken dat een praktijkgerichte toolboxen veel beter werken, zo houden we de onderwerpen over veiligheid luchtig en maken we het niet te belerend. Ook stimuleren we onze medewerkers om zelf via de bedrijfsapp ideeën voor toolboxen aan te dragen.”

Een ander mooi voorbeeld is de Bewust Veilig Dag, een landelijk initiatief waarbij extra aandacht besteedt wordt aan veilig werken. Dit jaar werden er opnieuw een aantal mooie initiatieven georganiseerd door den Doorn waaronder extra aandacht voor het melden van gevaarlijke situaties. Kelly: “Dat klinkt misschien gek, maar hier zijn we juist erg blij mee. Wanneer gevaarlijke situaties, incidenten of ongevallen goed gemeld worden, krijg je beter inzicht in risico’s. Hierdoor kunnen we de werkvloer nog veiliger maken. Gelukkig zien we hier een positieve stijgende lijn in en wordt er steeds meer gemeld.

Kelly benadrukt: “Ik geloof dat één van de grootste uitdagingen is om goed in te spelen op het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers zonder dat we mensen continu op de vingers tikken, maar tegelijkertijd willen we ook de minder goede inzichten delen, zodat de bewustwording wordt verhoogd. Ieder veiligheidsproces moet goed inzichtelijk en communiceerbaar zijn. We willen hierin extreem benaderbaar zijn voor iedereen. Zo ontstaat er ook ruimte voor verbetering.”

Veilig werken doe je met elkaar, het is een collectief iets wat je samen met je collega’s inleners, maar ook met je aannemers en onderaannemers doet. Kelly: “We zoeken de samenwerking op met onze aannemers en hebben contact met andere veiligheidskundigen van bedrijven waarmee we samenwerken zodat we het integraal kunnen aanpakken. Zo leren we van elkaar, want veiligheid versterkt wanneer je samenwerkt.”

Nieuwe collega’s zijn altijd welkom. En als je nieuwsgierig bent naar hoe het werk in de praktijk is, zou het leuk zijn als je een dagje komt meelopen! Meld je aan via het meeloopformulier.

Manager algemene zaken

Kom kennismaken of..

Solliciteer direct!

Je kunt zoveel meer in de techniek! Werken in de techniek betekent namelijk werken aan de toekomst in een branche die altijd in ontwikkeling is. Er zijn volop mogelijkheden, kansen en uitdagingen, en het mooie is dat we jou daarbij nodig hebben!

Heb je veel werkervaring of sta je juist aan het begin van je technische carrière? Bij Den Doorn Totaalinstallateurs vind je jouw nieuwe uitdaging! Kun jij je vinden in een van onze openstaande vacatures? Niet twijfelen, gewoon doen. Kom eens langs voor een kopje koffie.